Titulinis
Naujienos
2014 - 05 - 23

Patvirtintas finansuojamų Nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos, atgaivinimo ir leidybos projektų sąrašas

KPD_LOGO_0-5d84fdf5f565064274ea6d6eb89b6020.jpg
Dėmesio! Skelbiame Nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos, atgaivinimo ir leidybos projektų, kuriuos nutarta dalinai finansuoti biudžeto lėšomis, sąrašą. Šiemet jame – 17 leidybos ir 63 sklaidos projektai.
 
Paraiškų, tuo tarpu, buvo gauta gerokai daugiau – iš viso 227, taigi pilnai arba iš dalies patenkintos buvo kiek daugiau nei trečdalis jų. Dalį projektų atmesti privertė ribotos Kultūros paveldo departamento (toliau – Departamento) finansinės galimybės. Projektams prašyta suma siekė daugiau nei 3 mln. litų, tuo tarpu jiems numatytos lėšos – vos 400 tūkst. Lt. Iš jų 210 tūkst. nutarta skirti leidybai, 190 tūkst. – sklaidai.
 
Paraiškas vertino komisija, sudaryta iš ekspertų deleguotų Lietuvos respublikos restauratorių sąjungos, Lietuvos dailės istorikų draugijos, Lietuvos archeologijos draugijos, Valstybinės kultūros paveldo komisijos, Departamento bei Kultūros ministerijos. Komisijos pirmininkas, Departamento Registro tvarkymo, viešųjų ryšių ir edukacijos skyriaus vedėjas Alfredas Jomantas, aiškindamas sprendimus nurodė: „Gavome labai daug įdomių paraiškų, džiaugiamės, jog teikėjai kupini su kultūros paveldu susijusių idėjų ir entuziazmo jas įgyvendinti. Taip pat smagu matyti jog požiūris tampa platesnis, mus pasiekia įvairesni, išradingesni, įdomesni projektai. Visgi suma, kurią numatėme skirti buvo beveik dešimteriopai mažesnė nei toji, kurios prireiktų suteikti prašomą paramą visiems projektams, todėl turėjome išsikelti aiškius kriterijus ir pasirinkti tik geriausius jų. Atsižvelgėme į potencialią projektų naudą siekiant išsaugoti kultūros paveldą bei ugdyti jį pažįstančią, išmanančią visuomenę, projekto rezultatų sklaidą ir veiklos tęstinumo galimybes, prioritetą teikėme paraiškoms, kuriose buvo pateiktas tikslus, realus biudžetas, nurodomos išlaidos pagrįstos. Kaip ir kiekvienais metais, įvertinti leidybos projektų sąmatų kvietėmės nepriklausomą ekspertą.
 
Vertindami projektus itin stengėmės realistiškai įvertinti ir atsižvelgti į tai, ar projekto įgyvendinimas išties pasitarnautų vienam pagrindinių šios dalinio finansavimo programos tikslų – aktualizuoti kultūros paveldą. Žinoma, tai padaryti galima įvairiais būdais, o kuris iš jų bus tinkamiausias priklauso nuo konkrečių aplinkybių. Pavyzdžiui, vertindami projektus skirtus Europos paveldo dienoms, prioritetą teikėme tiems, kurie leistų kuo platesniems visuomenės sluoksniams paveldo objektus pamatyti savo akimis, pabūti jų atmosferoje. Tikime, kad tokios betarpiškos patirtys formuoja gyvą santykį su kultūros paveldu, skatina juo domėtis, pažinti. Tai itin svarbu, nes tik pažindamas gali išmokti jį vertinti ir išsiugdyti vidinę motyvaciją jį saugoti".
 
 Įsakymas dėl pažinimo sklaidos ir atgaivinimo finansuojamų projektų sąrašo patvirtinimo
 Pažinimo sklaidos ir atgaivinimo finansuojamų projektų sąrašas
 Įsakymas dėl leidybos projektų sąrašo patvirtinimo
 Leidybos finansuojamų projektų sąrašas
 
 
 
Paskutinį kartą redaguota2014 - 12 - 05

Mūsų Kontaktai

Šnipiškių g.3, LT-09309 Vilnius 8 5 273 42 56 8 5 272 40 58 centras@kpd.lt

Biudžetinė įstaiga, kodas 188692688. Duomenys apie Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.

Prisijunkite prie mūsų
© Kultūros paveldo departamentas